miercuri, 10 aprilie 2013

Paine cu adaos de tarate, seminte si grau bulgur


Intr-un moment de rascruce in viata mea, am gasit salvarea in blogul Codrudepaine.ro, unde Codruta mi-a inspirat dragostea pentru maiaua ei si painea de casa, facuta cu atata drag. Am citit zi si noapte, pe nerasuflate. Am stiut ca asta e drumul pe care-l voi urma in continuare. Si asa a fost, asa este. Nimic nu e intamplator si cred ca tot ce am facut si experimentat pana acum m-a pregatit de fapt pentru aceasta revelatie. Codruta mi-a dat curaj si inspiratie, fara sa mi se adreseze in mod direct decat abia la atelierul ei de paine, unde am invatat de la ea foarte multe. Ii multumesc din suflet pentru sufletul ei minunat, pentru tot ce mi-a dezvaluit intr-un mod atat de natural, facandu-ma sa cred ca o asteptam in viata mea de mult...

Reteta pe care v-o prezint astazi este o adaptare a retetei Codrutei de aici.


Preferment (cu 12h inainte)

faina tip 650 - 73g

apa - 92g

maia( hidratare 100%) - 15g

tarate,seminte,si grau bulgur (cu 12h inainte)

susan- 20g

in -15g

complex de tarate(grau,ovaz,secara)- 50g

grau bulgur 25g

apa clocotita 150g

sare 2g

 

Aluatul Final

Faina tip 650 -160g

Faina integrala -74g

Apa -80g

sare - 6g

prefermentul tot -180g

amestecul de tarate si seminte de mai sus

- cu 12h inainte pregatiti prefermentul si amestecul de tarate si seminte;

 - cand maiaua a ajuns in maximul de fermentare adaugati celelalte ingrediente, in acest moment daca aluatul va mai cere hidratare, dati-i-o, dar nu adaugati faina chiar daca vi se pare ca aluatul este moale. Lasati repaus 30min dupa care adaugati sarea, apoi mai framantati 4-5 min. Puneti aluatul intr-o cutie unsa cu putin ulei, si lasati la fermentare 2h. In acest interval faceti impachetari la fiecare 30 de minute.

  - Rasturnati aluatul pe masa putin infainata, faceti o premodelare, repaus 20 min, dupa care modelati si puneti painea in bannetonul infainat.

-lasati la fermentat 1h- 1h30min asta si in functie de temp. din incapere. Crestati si coaceti la 240 C -15 min cu aburi si apoi la 220 C -25 min.



 


 
 


Pe langa faptul ca se umple casa de un miros divin, ce te trimite cu gandul la copilarie, la painea bunicii si la viata simpla de atunci, cand mananci prima felie iti spui ca asta este painea pe care ti-o doresti in fiecare zi pe masa.

Pentru mine, aceasta este painea mea cu suflet din suflet, de care nu ma voi desparti niciodata!!!


Cu drag, mereu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu