marți, 30 iulie 2013

Paine cu pasta de rosii

          

           

             Cum vara este prietenoasa si ne ofera din bogatiile ei din plin, ar fi pacat sa nu ne bucuram de toate fructele si legumele proaspete din gradina proprie sau cumparate de la piata... si m-am gandit sa va impartasesc o reteta de paine cu rosii absolut delicioasa, care merge perfect cu o salata de vinete, cu zacusca sau cu ce altceva doriti...

            Asadar, adunam intai toate cele necesare cu ochii pe reteta:

Ingrediente: Faina alba tip 650 200g
Drojdie naturala hid 100% 150g
apa 100g
pasta rosii 20g
susan toastat 10g
ulei masline 10g
amestec ierburi(busuioc,oregano rozmarin) 6g

             Si acum, ca le-am asezat pe toate aliniate, doar n-o sa ne stam pe scaun s-asteptam sa se faca painea singura, nu? Atunci sa ne suflecam manecile si sa trecem la treaba...

-intr-un castron se amesteca faina, semintele de susan si amestecul de ierburi.
-intr-un alt castron amestecam drojdia naturala cu apa, pasta de rosii si uleiul .
-amestecam si lasam in repaus 20 min (această perioadă de repaus permite o mai bună absorbție a apei și ajută la formarea glutenului).
-adaugam sarea si framintam 4-5 min, lasam repaus 10 min, framantam din nou aducand marginile spre interiorul aluatului rotind vasul in acelasi timp pentru cateva minute.
-punem aluatul intr-un vas uns cu ulei, acoperim si lasam la fermentat 2h30min iar la fiecare 30min ii facem un set de falduri.
-rasturnam aluatul pe o suprafata infainata si ii facem o premodelare, acoperim si lasam repaus 15 minute. Modelam final, punem aluatul cu sigiliul (adica partea inferioara a painii, cea care este pe masa, talpa painii, care vine pe piatra de copt) in partea superioara intr-un banetton bine infainat daca avem iar daca nu intr-un cos imbracat cu un servet sau o panza de in infainata bine. Lasam 1 -1h30min la fermentat .
-incalzim cuptorul la 230 C, rasturnam banettonul pe piatra de copt si coacem cu abur 10 min si 25 min la o temperatura de 220C.







           Sper sa va bucurati de aroma si gustul acestei paini cu aceeasi placere pe care si eu am avut-o.

Va las acum si fug sa vad ce mai fac rosiile mele din gradina, crescute cu nimic altceva decat dragoste, apa si soare, la fel ca si celelalte legume, vecinele lor. :)






 
 


2 comentarii: